Interviews

 

Interview door Vrouwenbabbels

Stel jezelf eens voor:
Ik ben Dinie Peels-Bell (auteursnaam Dinie Bell), geboren in 1956, getrouwd, moeder van een zoon en oma van twee kleinzoons. Ik houd van dieren, vooral van honden, ik lees gaag en mijn grote passie is schrijven. 

Hoe ben je auteur geworden? 
Vanaf het moment dat ik leerde lezen, raakte ik gefascineerd door het geschreven woord. Op mijn elfde, na het verslinden van het zoveelste boek, besloot ik te proberen of dat zelf óók kon, een verhaal schrijven. Daarna volgden gedichtjes. Op latere leeftijd, ik was in de dertig, schreef ik mijn eerste boek, 'Alsjeblieft papa...' Omdat ik er niet van overtuigd was dat het goed genoeg was, kwam het in de kast terecht. Jaren later zat ik op een schilderclub en vertelde ik daar over het manuscript. De clubleden wilden het graag lezen en ik liet het rouleren. Unaniem riepen de schilders dat ik 'wat met dat boek moest doen!' Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en stuurde het manuscript op naar een uitgever. Die besloot het te publiceren en in 2011 kwam mijn debuutroman 'Alsjeblieft papa...', een verhaal over twee zusjes die opgroeien in een gezinssituatie die zich kenmerkt door armoede en verwaarlozing, op de markt. 

Heeft jouw boek ook een eigen website?
Ik heb één website voor al mijn boeken. Er staan ook korte verhalen en gedichtjes op en je kunt er diashows van boekpresentaties bekijken en recensies. Het adres van de website is: http://auteurdiniebell.123website.nl/191608307 

Waar kunnen lezers van Babbels jouw boek bestellen?
Mijn boeken zijn te koop bij de reguliere boekhandel, bij online boekhandels en bij Bol.com (dit geldt ook voor België). 

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?
Doordat ik zelf zo graag las. 

Ben je bijgelovig?
Nee, ik ben niet bijgelovig. 

Wat zijn jouw toekomst plannen?
Ik hoop nog heel veel boeken te mogen schrijven. 

Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?
Er zijn nu drie boeken op de markt; een roman, 'Alsjeblieft papa...' (verscheen bij Uitgeverij Pamac in 2011), een psychologische thriller, 'Achtervolgingsdrift' (verscheen in 2013 bij Uitgeverij Palmslag), en een thriller, 'Hysteria' (verscheen in juni 2014, wederom bij Palmslag), en ik ben druk bezig aan mijn vierde boek, weer een thriller. Verder heb ik ideeën voor nog zo'n zeven boeken, waarvoor ik ook al allemaal een eerste opzetje gemaakt heb. 

Ben je trots op jezelf met wat je allemaal hebt bereikt? Of wil je nog meer?
Ik ben al heel blij met wat ik tot nu toe bereikt heb, vooral gezien het feit dat ik pas op latere leeftijd begonnen ben met publiceren, maar ik hoop in de toekomst steeds meer lezers te krijgen. Want dat is mijn doel, mensen leesplezier bezorgen. 

Wat vind je van VrouwenBabbels?
Ik vind VrouwensBabbels erg leuk. Het is informatief, je kunt er nieuwe boeken vinden en recensies en het is leuk om de interviews te lezen, zodat je auteurs ook eens van een andere kant leert kennen. 

Wat zou je in de toekomst op onze website willen lezen?
Misschien dat het leuk is om van elk pas verschenen boek een klein fragment te plaatsen, zodat toekomstige lezers een indruk krijgen van de inhoud van het boek en, in het geval van een nog onbekende auteur, de schrijfstijl. 

Vind je dat je een opleiding nodig hebt om auteur te worden?
Schrijven zit ín je. Je bent een verteller of je bent het niet. Ik geloof niet dat je kunt leren een verhaal te schrijven als je er totaal geen talent voor hebt. Maar heb je wél talent, dan kan het nuttig zijn een cursus te volgen om te leren hoe je een verhaal wat kunt bijschaven; hoe je couleur locale toepast, hoe je een karakter uitdiept of hoe je een dialoog schrijft, om maar eens wat te noemen. 

Hoelang ben je al auteur?
Als je uitgaat van het moment dat mijn eerste boek op de markt kwam, dan mag ik mezelf nu drie jaar auteur noemen. 

Wat is je favoriete geurtje?
Ik hou ervan geurtjes af te wisselen. Als ik een week hetzelfde parfum draag, begint het me te vervelen. Toevallig heb ik pas een nieuwe geur aangeschaft, Our Moment van One Direction (inderdaad, die boyband) en die bevalt me goed. 

Wat zou je vragen aan "god" als je hem zou ontmoeten?
Waarom Hij niet wat doet aan dierenleed. Dieren zijn totaal hulpeloos, kunnen niet voor zichzelf opkomen en er zijn mensen die ze mishandelen en verwaarlozen. Daar kan ik me flink over opwinden. 

Hoelang doe je erover om een goed boek te schrijven volgens jou?
Dat zal voor iedere auteur anders zijn. Ik doe er ongeveer een jaar over. Moet ik er misschien wel bij vertellen dat ik erg perfectionistisch ingesteld ben. 

Bij welke uitgeverij zit jij? Of doe je het in eigen beheer?
Nee, ik publiceer niet in eigen beheer, maar bij Uitgeverij Palmslag uit Groningen. 

Wat is jouw favoriete tijdschrift/krant?
Ik lees graag de Libelle, de Margriet en Psychologie Magazine. 

Wat zijn jouw hobby's?
Schrijven en lezen. Ik heb ook jaren met plezier geschilderd, maar omdat ik niet overal tijd voor heb, heb ik dat laten vallen. Schrijven vind ik leuker en ik vind eerlijk gezegd ook dat ik dat beter kan dan schilderen.

 

 


13 april 2013.

-----

Interview Dinie Bell door Bezeten Boeken.

 

Dinie Peels-Bell (1956) woont in Eindhoven en schreef haar eerste werk voor een verhalenwedstrijd van de Kunststichting Eindhoven toen ze negentien was. Haar verhaal werd gepubliceerd in de bundel ‘Beeldspraak’. In 2007 debuteerde de Noord-Brabantse met de roman ‘Alsjeblieft papa…’. Momenteel werkt ze aan haar derde boek, net als ‘Achtervolgingsdrift’ een psychologische thriller. Wij hadden de eer om Dinie enkele vragen voor te leggen.


Hoe zou jij Dinie omschrijven als zij een vriendin van jou was?
Als ik een vriend(in) van Dinie was, zou ik zeggen dat ze een positief karakter heeft en altijd opgewekt is. Ze is rustig van aard, maar tegelijkertijd is ze ook ongeduldig en gejaagd. Ze komt altijd tijd tekort, want ze móét zoveel van zichzelf.
Ze heeft een groot hart, waarin ruimschoots plaats is voor haar gezin, vooral voor haar kleinkinderen, en ze is een echte dierenvriend. Onrecht ten opzichte van een dier maakt haar hels. Als ze er getuige van is, verandert ze in een ware furie. Ze kan sowieso slecht tegen onrecht, maar ‘dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, dus moeten wíj het doen’, vindt ze.
Dinie is recht door zee, maakt niet uit wie ze tegenover zich heeft. Ze flapt er van alles uit, schroomt niet allerlei vragen te stellen en lijkt de schaamte al heel lang voorbij te zijn. Maar ze wordt nooit onbeleefd of kwetsend.
Dinie is een goede vriendin, maar ze zou wat vaker langs mogen komen. Omdat ze erg plichtsbewust is, heeft ze altijd gebrek aan tijd en komt ze maar zelden op de koffie. Maar als je ziek bent, is zíj de eerste die met een bos bloemen aan je bed staat.
Je hebt zowel romans op je naam staan als thrillers en korte verhalen. Welke van de drie heeft jouw voorkeur?
Dat is een moeilijke vraag, want wát ik ook schrijf, een kort verhaal, een roman of een thriller, ik verlies me er helemaal in. Toch, als ik een voorkeur op moet geven, dan is mijn antwoord ‘thrillers’. Bij een thriller is het namelijk de kunst de lezer mee te laten raden, wie is de dader, wat is zijn/haar motief enzovoort, en tegelijkertijd te proberen die lezer op het verkeerde been te zetten. Helemaal geweldig vind ik dat! Als ik tijdens het schrijfproces ineens een idee krijg voor nóg zo’n ‘raadsel’, dan zit ik in mezelf te gniffelen.
Hoe zijn je thrillers tot nu toe ontvangen?
Goed. In de eerste plaats zijn er van ‘Achtervolgingsdrift’ een groot aantal exemplaren aangekocht door de Nederlandse bibliotheken. De uitgever heeft me verzocht het exacte aantal niet te noemen, maar er zijn zesmaal zoveel boeken afgenomen als waarop hij gerekend had. Dat is een enorme meevaller, want als je boek in de bib ligt, dan word je in ieder geval gelezen.
De reacties van de lezers zijn tot nu toe positief en variëren van ‘wat een lekkere schrijfstijl heb je’ tot ‘wat een geweldig boek en wat een verrassend einde’. Ik begin nu ook een vast groepje lezers te krijgen, mensen die halsreikend uitkijken naar mijn volgende thriller ‘Hysteria’, die binnenkort verschijnt.
De recensies van ‘Achtervolgingsdrift’ zijn over het algemeen lovend. Natuurlijk krijg ik ook weleens, zoals elke artiest, een minder goede beoordeling, maar zolang dat één slechte tegenover vijfentwintig goede zijn, kan ik daarmee leven. Kortom: zoals het nu gaat, ben ik best tevreden.
Waar gaat Hysteria over?
Mijn thriller Hysteria gaat over de talrijke, soms onverklaarbare, verschrikkingen, die in het gezin van Trees en Huib Verbeek plaatsvinden.
Op het moment dat Huib op het punt staat een eind te maken aan zijn huwelijk, omdat zijn echtgenote er een intieme relatie op na houdt met zijn beste vriend Ben, overlijdt zijn jongste dochter. De doodsoorzaak luidt ‘wiegendood’, maar is dat wel de juiste diagnose?
Huib kan het niet over zijn hart verkrijgen zijn gezin in de steek te laten op een moment dat hij het hardst nodig is. Hij blijft, maar als blijkt dat Trees, ondanks haar verzekering dat het over is met Ben, toch op de oude voet is doorgegaan, besluit Huib haar alsnog te verlaten. Kort na zijn vertrek, houdt ook Ben het voor gezien en Trees blijft in haar eentje achter met vier dochters.
Wanneer Trees na verloop van tijd een nieuwe liefde ontmoet, heeft oudste dochter Katja, die niets leuker vindt dan anderen schade berokkenen, er grote bezwaren tegen dat zij met hem in het huwelijk treedt. Haar zusjes, de ingetogen Tanja, die geobsedeerd is door het katholieke geloof, Carla, fel en met een groot gevoel voor rechtvaardigheid en verlegen Sarah, het tweelingzusje van de overleden Hannah, hebben geen moeite met hun toekomstige stiefvader.
Trees en Edwin krijgen een dochter, Anna. Is het toeval dat ook zij overlijdt aan wiegendood
Moeder Trees, kapot van verdriet, kan na deze tragedie het leven niet meer aan en verandert in een zombie. Edwin doet wat hij kan om de zaken voor zijn gezin in goede banen te leiden, maar wanneer hij een catastrofale fout maakt, beginnen de dingen hem boven het hoofd te groeien. Uiteindelijk neemt hij een beslissing die hem duur kan komen te staan.
Jaren later, als de zusjes volwassen zijn en de liefdes van hun leven hebben ontmoet, zijn de moeilijkheden nog niet voorbij. Integendeel.
Het verhaal van Hysteria wordt afwisselend door een van de zussen, die ieder een eigen kijk op de geschiedenis hebben, verteld. Maar er is ook een anoniem persoon, met een eigen visie, die iets kwijt wil over de gruwelijkheden die plaatsvinden.
Klinkt spannend! Hoe ben je op dit verhaal gekomen?
Mijn boeken komen op de meest vreemde manieren tot stand. Ik kan een idee krijgen door iets wat ik hoor of zie, of door iets wat ik ervaar. Soms ook dróóm ik het verhaal, of borrelt een idee spontaan in me op en weet ik zelf niet waar het vandaan komt.
Hysteria is ontstaan uit één enkele zin. Wanneer ik geen idee heb voor een nieuw verhaal, schrijf ik namelijk lukraak de eerste de beste zin op die in me opkomt. Na die zin komen er vanzelf vervolgzinnen in me naar boven en krijg ik al schrijvende een idee waar het verhaal heen zal gaan, waar het zal eindigen. Dat einde, daar torn ik doorgaans niet aan, maar de loop van het verhaal verandert nogal eens, omdat tijdens het schrijven er allerlei links en zijweggetjes in me opkomen die het boek in mijn ogen beter of spannender zullen maken. Zo gaat het verhaal met mij aan de haal en krijgt het vorm.
Als de eerste opzet van een boek klaar is, lees ik het over. Ik schrap, vul aan, voeg de zogeheten colour locale toe, en als ik denk dat het verhaal er spannender door wordt, schroom ik niet om de hoofdstukken door elkaar te husselen. Vandaar dat die eerste zin, waar Hysteria in eerste instantie mee is begonnen, niet de openingszin van het boek is, maar die van het eerste hoofdstuk. Het verhaal begint namelijk met een proloog, en die heb ik er pas later bij verzonnen.
Zijn de personages voor jou wat dat betreft levende wezens? Ze nemen je immers mee naar een compleet andere wereld. Of denk je dat de kennis in jezelf ligt en je steeds onbewuste delen van jezelf aanboort?
De personages in mijn boeken zijn voor mij levende wezens. Vanaf de eerste zin die ik schrijf, zie ik ze voor me. Ik hoef dan ook nooit hun uiterlijk of karakter te verzinnen, ze zijn zoals ze zijn. En ik hoop ik niet dat ik daarbij onbewuste delen van mezelf aanboor, want er zitten heel wat duistere figuren tussen!
Oei, vertel eens over deze duistere figuren.
De duistere figuren in mijn boeken zijn allemaal anders. De een spoort niet, de ander is totaal ontspoord, een derde is ronduit gemeen. Kort gezegd kan ik stellen dat in de verhalen niets is wat het lijkt, of, beter gezegd, niemand is wat hij of zij lijkt.
Fascinerend gegeven. Waar komt jouw drive vandaan om over dit soort zaken te schrijven?
Ik ben uitermate geïnteresseerd in de psyche van de mens. Waarom is de één goed en de ander slecht? Komt dat door omstandigheden, dingen die hij of zij heeft meegemaakt, of zit het gewoon in het karakter? En als het het laatste is, hoe komt dat dan? Wat werkt er bij zo’n persoon anders in zijn/haar hersenen dan bij een ‘normaal’ mens?
Bij het schrijven van een verhaal probeer ik me in zo iemand ín te leven, doe een poging te doorgronden wat hij/zij voelt en denkt. Vervolgens bedenk ik wat de reactie(s) van de betreffende man/vrouw hierop zou kunnen zijn.
Kortom, ik ben hevig geboeid in wat er in mensen omgaat.
Is het niet moeilijk om je zo in te leven of zet je het makkelijk van je af?
Ik vind het niet moeilijk om me in te leven. Meestal kan ik reacties van mensen, hoe
vreemd ze in eerste instantie ook lijken, wel volgen en begrijpen, als ik me hun situatie voorstel. Let wel, dat betekent niet altijd dat ik die reacties ook goedkeur.
Alleen iemand die totaal geen gevoelens lijkt te hebben, bijvoorbeeld iemand die niet moordt uit wraak, woede, paniek of wanhoop, maar gewoon om het doden zélf, daar kan ik me niets bij voorstellen.
Wat de tweede helft van de vraag betreft: ik leef me in, noteer het gevoel dat ik daarbij ondervind en het volgende moment zet ik dat gevoel van me af.
Krijg je tijdens het schrijven ook wel eens inzichten over jezelf en hoe je in het leven staat?
Nee. Ik weet heel goed hoe ik in elkaar zit en hoe ik in het leven sta. Na achtenvijftig jaar met mezelf geleefd te hebben, kom ik wat dat betreft geen verrassingen meer tegen.
Welke auteurs bewonder jij zelf?
Ik ben een groot fan van Virginia Andrews. Ook lees ik graag de boeken van Nicci French, Stephen King en Khaled Hosseini.
Neem je onbewust aspecten van hen mee in je eigen schrijven?
Van Virginia Andrews heb ik het schrijven in de eerste persoon opgepikt. Verder heb ik van geen enkele auteur iets overgenomen.
Wat Stephen King betreft zou me dat ook niet lukken. Die man heeft zo’n ongebreidelde fantasie. Hij kan schrijven over een snelweg die een vrouw in een auto gevangen houdt en dan geloof ik hem ook nog. Ik heb dat niet ín me, dat siencefiction-achtige. Ik schrijf alleen over dingen die echt kunnen gebeuren.
Hoe zie jij jezelf in de toekomst?
Net als elke andere auteur hoop ik natuurlijk op een redelijk aantal lezers. Het is echter een moeilijke tijd voor schrijvers. De verkoop van boeken neemt af, boekhandels sluiten, bibliotheken ook. Laat ik dus realistisch blijven en zeggen, dat ik in elk geval hoop dat er steeds zoveel exemplaren van mijn boeken verkocht worden, dat mijn uitgever het keer op keer de moeite waard vindt om mijn verhalen uit te geven. Want gelezen worden, is toch mijn voornaamste doel.
Vind je het niet eng om je verhalen te delen met de buitenwereld of is dat juist een zegen?
Ik vind het fijn om mijn verhalen te delen met mijn lezers. Al calculeer ik bij sommige boeken wél in dat ik er bepaalde reacties op zal krijgen. Achtervolgingsdrift bijvoorbeeld bevat een hoofdstuk waar nogal wat ‘functionele’ seks in zit. Dat was nodig voor de loop van het verhaal. Ik kreeg er inderdaad reacties op, al waren het er niet zoveel als ik verwacht had. Maar met name een paar oudere dames hier in de straat spraken me erop aan. ‘Dat hadden we nooit van jou verwacht’, en ‘wij vroegen ons af of jij dat echt allemaal doet.’ Het antwoord op die tweede vraag heb ik in het midden gelaten en verder heb ik gezegd dat ze de schrijfster Dinie Bell los moeten zien van de Dinie die ze kennen, want, stelde ik, als je een boek leest van een willekeurige auteur, waarin een gruwelijke moord beschreven wordt, dan denk je toch óók niet dat hij of zij die moord in werkelijkheid gepleegd heeft!
Is het dan niet juist een uitdaging om over taboes te schrijven? Om ze zo te integreren in je verhaal dat men er anders over na kan denken?
Het is niet mijn doel over een bepaald taboe gaan schrijven in de hoop dat mensen daar dan anders tegenaan gaan kijken. Ik wil gewoon goede, voor iedereen leesbare, verhalen schrijven. Ik zie mezelf als een verteller, niet als een wereldverbeteraar.
Is het voor jou moeilijk om je personages los te laten als een verhaal eenmaal voltooid is?
Nee, maar dat komt omdat ik altijd een volgend boek, met weer nieuwe personages, op stapel heb staan. Tegen de tijd dat ik een verhaal af heb, sta ik te popelen om aan een ander te beginnen. Meestal heb ik daar dan al een flink aantal pagina’s van geschreven, want terwijl ik bezig ben aan het ene boek, krijg ik tussendoor ideeën voor het volgende. Die ideeën noteer ik en terwijl ik dat doe, schieten me weer nieuwe ideeën te binnen (soms ook voor een derde of vierde boek), die weer allemaal opgeschreven moeten worden. Het gevolg is, dat ik nu al zo’n acht ‘halve boeken’ heb liggen. Wanneer ik dan het boek waar ik in eerste instantie aan bezig was, af heb, ga ik meteen door met het volgende verhaal.
Werkt dat niet verwarrend of is dit een methode die voor jou goed werkt?
Voor mij werkt deze methode goed. Ik kan de verschillende verhaallijnen en personages prima uit elkaar houden. Wel heb ik, in mijn enthousiasme voor het nieuwe verhaal, soms de neiging daaraan verder te werken en het boek waaraan ik eigenlijk bezig ben te laten liggen. Dat komt omdat er voor een nieuw boek, waarvan de verhaallijn nog alle kanten op kan, razendsnel allerlei ideetjes door mijn hoofd flitsen. En ik vind het nu eenmaal leuker om die nieuwe ideeën op te schrijven, dan een manuscript waarvan de verhaallijn vaststaat, uit te werken. Dan moet ik mezelf echt dwingen om te stoppen met het nieuwe verhaal en terug te keren naar het vorige. Doe ik dat niet, dan heb ik over een tijdje alleen maar halve boeken liggen en dat is niet de bedoeling.
Welk boek van jezelf raad jij de lezers van Bezeten Boeken aan?
Dat is een moeilijke vraag. Ik heb bij verschillende lezers van mijn boeken geïnformeerd welk verhaal zij het mooiste vonden, dat van ‘Alsjeblieft papa…’ of dat van ‘Achtervolgingsdrift’ (‘Hysteria’ verschijnt pas in juni). Het antwoord dat ik telkens weer kreeg was: ‘Dat weet ik eigenlijk niet. Het zijn twee totaal verschillende verhalen, die niet met elkaar te vergelijken zijn, maar ze zijn ieder op hun eigen manier mooi.’
Zelf zou ik zeggen: ‘Houd je van een emotioneel, heftig verhaal, kies dan voor ‘Alsjeblieft papa…’, maar heb je meer met een (psychologische) thriller, ga dan voor ‘Achtervolgingsdrift’ of (binnenkort) voor ‘Hysteria’.

 

Geschreven door 

-----

vrijdag 10 juli 2015

 

Schrijver in de schijnwerpers: Dinie Bell - door Arie de Ruiter

 

Vertel eens iets over jezelf.
 
Ik ben in 1956 in Eindhoven geboren en woon daar nog steeds. Ik heb een man, een zoon, een schoondochter en twee kleinzoons. Schrijven is mijn grote passie. Daarnaast houd ik van honden en muziek en lees ik veel.
 
 
Welk genre schrijf je voornamelijk en heb je daarnaast ook andere genre's?
 
Ik schrijf voornamelijk thrillers, maar dat is eigenlijk per ongeluk zo gelopen. Mijn eerste boek was namelijk een familieroman en ik had gedacht in dat genre verder te gaan. Ik zag mezelf niet als een thrillerauteur. Nu wilde het geval dat ik op internet een oproep zag van een uitgeverij die thrillerschrijvers zocht. Ik was aan een tweede familieroman bezig die een thrillerelement bevatte. Voor de lol stuurde ik het manuscript na voltooiing op, puur om te kijken hoe de reactie van de betreffende uitgever zou zijn. Die viel niet tegen. Er werden me wat tips aan de hand gedaan om het boek wat spannender te maken. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en 'Achtervolgingsdrift' was geboren en werd uitgegeven.
 
 
Wat vind je belangrijk aan juist jouw genre?
 
Belangrijk is niet het juiste woord. Ik zou het 'leuk' noemen. Ik vind het geweldig om een plot te bedenken dat vol geheimen zit.
 
 
Wat vind je zo leuk aan het schrijversvak?
 
Vooral het bedenken en uitwerken van een mysterieus verhaal dat de lezer moet ontrafelen. Ik houd er ook van een twist aan het verhaal te geven. Dat de lezer denkt dat hij of zij weet hoe het zit en dat het dan toch weer anders is.
 
 
Welke waarde hecht je aan recensies? Zowel goede als slechte.
 
Eigenlijk niet zoveel. Smaken verschillen en wat de één fantastisch vindt, kan iemand anders helemaal niks vinden. Toch heb je als auteur liever een goede recensie, want lezers kunnen zich laten beïnvloeden door de mening van een recensent en als die negatief is, zullen er altijd mensen zijn die besluiten jouw boek niet te gaan lezen.
 
 
Het is bekend, dat het voor veel schrijvers heel moeilijk is om een plaats op de boekenmarkt te veroveren. Ook al hebben ze nog zo'n goed boek geschreven. Hoe ervaar jij dat / heb je dat ervaren?
 
Mijn ervaring is dat schrijvers die al wat langer bekend zijn vlot aangekocht worden door boekhandels en dat het voor de wat minder bekende auteurs moeilijker is een plekje te veroveren. Toch mag ik niet klagen, want mijn titels worden in flinke aantallen aangeschaft door de bibliotheken en veel uitgeleend.
 
 
Wat doe je / deed je om bekend te worden bij het lezerspubliek?
 
Mijn boeken promoten via de sociale media en mijn website. Verder doet mijn uitgever (Uitgeverij Palmslag) zijn deel aan promotie.
 
 
Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?
 
Vier. Eén familieroman, 'Alsjeblieft papa...' en drie thrillers; 'Achtervolgingsdrift', 'Hysteria', en 'Knekelhuis'. Dat laatste boek komt eind dit jaar uit.
 
 
Naar welke titel gaat je persoonlijke voorkeur uit en waarom?
 
Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag, maar gezien het onderwerp en het plot denk ik dat ik voor 'Knekelhuis' moet gaan. Als auteur probeer ik mezelf trouwens met elk boek weer te overtreffen.
 
 
Hoeveel boeken zullen er nog van jou verschijnen, denk je?
 
Ik hoop nog heel veel.
 
 
Op welke website kunnen we je vinden?
 
www.auteurdiniebell.123website.nl

 
 
Heb je zelf nog iets toe te voegen?
 
Ja, ik wil je bedanken voor dit interview.
 
 
Noot van de auteur: de website die in dit interview vermeld staat, is opgeheven. 
-----
 
Dinie Bell

Door: Wendy op 20 december 2017

Onlangs is de nieuwe thriller van Dinie Bell verschenen, Driest. Het boek ligt hier klaar om gelezen te worden maar eerst was het de hoogste tijd om Dinie Bell wat beter te leren kennen dus legde ik haar wat vragen voor...

 

Wie is Dinie Bell? 
Ik ben op 21 maart 1956 in Eindhoven geboren in een eenvoudig arbeidersgezin. Hoewel ze wel getrouwd waren, waren mijn vader en moeder nog vrij jong toen ze mij kregen. Mijn vader, die twee jaar jonger was dan mijn moeder, was pas eenentwintig en zat nog in militaire dienst. Toch was hij wat ze een geboren vader noemen; altijd met mij en mijn broertje, die acht jaar na mij ter wereld kwam, bezig. We hadden het niet breed en mijn moeder draaide elke cent tien keer om voor ze hem uitgaf, maar mijn broer en ik hebben nooit het gevoel gehad dat we iets tekort kwamen. Ik zat nog niet op de kleuterschool toen ik elke week met mijn moeder, die een verwoed lezer was, mee mocht naar de bibliotheek. Dat was een omgebouwde schuur bij iemand in de buurt waar stellingen met boeken in geplaatst waren. Dan keek ik naar al die boeken en vroeg mezelf af wat er allemaal in stond. Toen ik in de eerste klas van de lagere school, tegenwoordig groep drie van de basisschool, leerde lezen, werd dat mijn grote passie.Later, ik was een jaar of elf, besloot ik te proberen of ik zelf niet een verhaal kon schrijven. Daar bleef het jarenlang bij; verhalen en gedichtjes schrijven. Intussen trouwde ik en kreeg ik na twee miskramen een zoon. Toen hij drie jaar was, kwam ik er, door een scheiding, alleen voor te staan. Ik bleef schrijven en ik was eind dertig toen ik aan de opzet voor een roman begon. Denkend dat het niet goed genoeg was voor publicatie verdween het na voltooiïng in een kast. Jaren later, ik was inmiddels getrouwd met mijn huidige man, vond ik het terug. Ik las het door en op verzoek van mijn medeschilders op de schilderclub waar ik lid van was, liet ik het onder hen rouleren. Zij riepen unaniem dat ik het moest opsturen. Zo is mijn debuutroman Alsjeblieft papa… (gepubliceerd in 2011 door Uitgeverij Pamac) ontstaan. Intussen ging mijn ‘gewone leven’ natuurlijk ook door. Mijn zoon was inmiddels getrouwd en in 2010 werd ik oma van een prachtig jongetje. In 2013 publiceerde Uitgeverij Palmslag mijn eerste thriller, Achtervolgingsdrift. In hetzelfde jaar zag mijn tweede kleinzoon, weer zo’n mooi ventje, het levenslicht. Achtervolgingsdrift werd gevolgd door Hysteria (2014) en Knekelhuis (2015). En nu is er mijn vijfde boek en vierde thriller, Driest (2017). 
Je nieuwe thriller Driest is net verschenen, kun je wat over het verhaal vertellen?
Drie personen vertellen het verhaal van Driest; een minderjarig meisje dat berecht is als volwassene, Imke en Mercedes. De veroordeelde zit de haar opgelegde straf uit in een vrouwengevangenis. Daar wordt het haar bepaald niet makkelijk gemaakt door haar medegedetineerden. Ze treiteren en belagen haar wanneer ze maar kunnen. Imke is een introvert meisje dat opgroeit met een liefdevolle moeder en een strenge vader. De laatste denkt alleen maar aan geld verdienen en heeft geen oog voor de noden van zijn dochter. Daarbij kan ze in zijn ogen niet veel goed doen. Mercedes is Imkes tegenpool; ze is extravert en weet van zich af te praten. En dan is er nog een ‘hij’ aan wie steeds refereert wordt. 
Hoe lang heb je over het schrijven van Driest gedaan?
Ik heb over het schrijven van Driest langer gedaan dan over het schrjven van mijn andere boeken, namelijk twee jaar (over de andere boeken heb ik anderhalf jaar gedaan). Toen ik Knekelhuis bijna af had, overleed onverwacht mijn vader. Tot dat moment woonden mijn ouders nog zelfstandig en mijn vader zorgde voor mijn moeder. Na het regelen van de crematie moest er voor mijn moeder een oplossing gevonden worden, want ze kon niet voor zichzelf zorgen. Bij een van haar kinderen wonen, wilde ze niet omdat ze zichzelf dan als een last beschouwde. Gelukkig kreeg ze vrij snel een appartementje in een verzorgingshuis aangeboden. Dat betekende dat wij het ouderlijk huis moesten leeghalen, het nieuwe appartement moesten schoonmaken en de meubels die mee konden, moesten overhuizen. Mijn moeder zat er heel mooi bij toen alles klaar was. Helaas heeft ze er niet lang van kunnen genieten, want nog geen jaar na mijn vader overleed ook zij. Dus moesten we weer een crematie regelen en een huis leeg maken. Toen dat gebeurd was, kwam ik zelf voor een operatie in het ziekenhuis te liggen. Daar was ik na zes weken net van opgeknapt toen ik ineens niet meer kon lopen door een cyste in mijn knieholte. Zo viel ik van het een in het ander. Daarom heb ik er vrij lang over gedaan om Driest te voltooien.
Had je van te voren alles al in je hoofd zitten, de ontwikkelingen, de opbouw, de plot of is dit tijdens het schrijven ontstaan?
Ik heb nooit ‘alles’ in mijn hoofd zitten. Ik begin met een idee, een onderwerp, maar gaandeweg het schrijfproces ben ik net zo veranderlijk als het weer. Andere ideeën, zijweggetjes noem ik ze, ploppen op in mijn hoofd en worden aan het verhaal toegevoegd. Dan komt er meestal ook nog een moment dat ik het boek totaal omgooi. Dat betekent dat iets wat ik eerst in het begin van het verhaal vertelde, op dat moment ergens aan het eind van het verhaal kan komen en andersom. Dat is heel veel werk, want dan moet je het hele boek gaan doorlezen om te kijken wat je al verteld hebt en wat niet omdat de tijdlijn anders verloopt dan eerst, maar als ik denk dat het verhaal er beter van wordt, doe ik het. Maar het oorspronkelijke onderwerp, daar wijk ik niet van af. 
Schrijven is een eenzaam proces, zo horen we vaak. Ben jij iemand die schrijft in afzondering?
Ik schrijf inderdaad in afzondering. Ik heb er speciaal een kamer voor ingericht. Wel heb ik graag een muziekje op de achtergrond. 
Een hoofdpersoon die dicht bij jezelf staat of iemand met eigenschappen waarin je niets herkent. Met wie ga je in zee?
Dan kies ik voor een hoofdpersoon met eigenschappen waarin ik niets herken. Dat is veel spannender. 
Is er de ambitie om fulltime schrijver te worden?
Daar kan ik kort over zijn: ja. Maar zoals het nu gaat, ben ik ook al heel tevreden. 
Je mag 3 personen uitnodigen voor een diner. (geen gezinsleden, het mogen wel overledene of beroemdheden zijn) Wie zou je uitnodigen en wat zouden jullie eten?
Twee van de drie personen die ik mee zou nemen, leven helaas niet meer. Ik zou Virginia Andrews meevragen, omdat zij mijn lievelingsauteur is. Zo als zij kon schrijven, dat is gewoon uniek. De tweede die met mij mee mag, is mijn idool, Michael Bublé. Zijn stem raakt me tot in mijn tenen. De derde die ik mee neem, is George Michael. Ook hij is een geweldige zanger en toen ik door de hel die een scheiding is, heen moest, heeft zijn muziek me er doorheen gesleept. Daar zal ik hem altijd dankbaar voor blijven en dat zou ik hem dan zeggen. Het lijkt me wel leuk om lekker ongedwongen met dit drietal te gourmetten. En dan maar hopen dat de tongen los komen. Hoewel dat waarschijnlijk geen probleem zal zijn; Michael Bublé kletst altíjd wel. 
Wat zou je willen dat lezers over je boeken zeggen?
Ik hoop dat mijn lezers zeggen dat mijn boeken niet doorsnee zijn. Dat ik verhalen schrijf die anders zijn dan die van andere auteurs. Ik hoop ook dat ze mijn schrijfstijl fijn vinden; dat mijn boeken lekker weglezen, zeg maar. En dat ze, als het boek uit is, zeggen: ‘Het zat toch weer anders in elkaar dan ik gedacht had.’
Wie zijn je inspiratiebronnen als schrijver? Wat lees je zelf graag?
Ik houd erg van de schrijfstijl van Virginia Andrews. Zij kon dingen heel mooi verwoorden. Verder lees ik graag Stephen King. Die man heeft een grenzeloze fantasie. En hij lijkt de boeken uit zijn mouw te schudden. Nicci French vind ik ook goed. Ik houd van spannende boeken, maar eigenlijk lees ik elk genre wel, als het maar goed geschreven is. 
Wil jezelf nog iets kwijt aan onze lezers?
Mijn lezers wil ik graag bedanken. Als zij mijn boeken niet wilden lezen, zou het met mijn schrijversschap snel gedaan zijn.

 

Wendy